Fort Pannerden

Het fort

Fort Pannerden is het meest vooruitgeschoven fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dicht bij de Duitse grens op een schiereiland in de Waal. Een grote rol bij de verdediging had het fort niet. In 2000 werd het gekraakt, bij de ontruiming 6 jaar later speelde zich hier een veldslag af.

In de hoofdrol

In 2019 en in 2022 stond Fort Pannerden in de hoofdrol met de moderne opera Op Wacht.

De makers

Opera Op Wacht is gemaakt door componist Eva Beunk en toneelschrijver Rob Hoekstra. De opera werd uitgevoerd door 33 hoornisten en 3 zangers. Repetitor en dirigent in 2019 was Dick Hesselink en in 2022 Sjef de Kort. Kijk hier voor meer informatie over alle makers en solisten.

Foto’s: Erwin Wigman

Reacties

Karin Netten, directeur KASKO (voorheen Kameroperahuis):
"De muren lijken muziek te maken."

"Met Op wacht heeft Eva Beunk een zinderende auditieve ervaring gecreëerd. Als bezoeker ervaar je het fort van binnenuit. De grootsheid, complexiteit, de kieren, hoeken en tunnels ervaar je via de muziek. Deze compositie komt tot stand door een ingenieus construct van plaatsing en verplaatsing van musici en de bezoeker zelf. De musici zijn op verschillende plekken in het fort opgesteld. Deze opstelling wisselt meerdere keren. Sommige musici zijn zichtbaar, of kom je plots tegen waar je het niet had verwacht, anderen staan ergens in de krochten van het fort en worden niet zichtbaar, geen idee waar ze zich bevinden. De muren lijken muziek te maken. Daarnaast ben je als bezoeker ook mede verantwoordelijk voor je eigen ervaring, al wandelend door het fort verandert de compositie door je eigen verplaatsing.  Op wacht is een zeer weldoordachte, indrukwekkende muzikale constructie."
Een bezoeker
"De echo's van het fort maken de verplaatsings-scènes heel bijzonder"

"Ik vond Op Wacht een bijzondere beleving, op een goede manier wel! De echo's van het fort maken de verplaatsings-scenes heel bijzonder en hadden in het begin iets onheilspellends, maar gaven ook mooi aan wat voor plek het is en hoe groot het fort is! Het was mooi hoe de groep werd verdeeld en weer bij elkaar kwam. 
Dit soort muziek ligt niet in mijn straatje en ik val niet in de doelgroep voor een opera en een van de scenes duurde voor mij wel te lang, maar deze opzet is, denk ik, voor een breed publiek geschikt."